Grand Prix Spania 14 mai 2017

GP Spania este alegerea perfecta pentru iubitorii de senzatii tari si motoare puternice. Situat langa frumosul oras Barcelona, Circuitul din Cataluna este perla din catalogul de F1 SI Moto GP.

Vezi detalii »

Formula Unu, cunoscuta si sub denumirea de Formula 1 sau F1 si avand denumirea oficiala de FIA Formula One World Championship (Campionatul Mondial de Formula Unu FIA) este cea mai exclusivista competitie de automobilism , patronata de Federatia Internationala a Automobilului (FIA). Denumirea de „Formula” se refera la un set de reguli la care trebuie sa se alinieze toate monoposturile particpante, toti constructorii de masini trebuind sa respecte aceasta formula stabilita de FIA. Cifra „1” presupune importanta acestui regulament impus de FIA, care reprezinta cea mai complexa formula a acestei organizatii.
Sezonul de Formula 1 este compus din curse, cunoscute sub denumirea de Mari Premii (Grand Prix), organizate pe circuite special amenajate si pe drumuri publice. Aceasta competitie sportiva se organizeaza anual sub forma a doua campionate mondiale desfasurate in paralel, un Campionat Mondial al Pilotilor (World Drivers’ Championship) si un Campionat Mondial al Constructorilor (World Constructors’ Championship). Rezultatele fiecarei curse sunt combinate, determinand castigatorii anuali.
Regulamentul tehnic si cel sportv dupa care se desfasoara competitiile de Formula 1 impun multe limite, motoarele fiind limitate la 2.400 cmc, insa puterea acestora nu este limitata. In ciuda acestor regulamente echipelor le este permis sa aduca mereu imbunatatiri in performanta monoposturilor. Astfel sunt investite anual sute de milioane de dolari in cercetare si dezvoltare, zvonindu-se chiar ca bugetelor celor mai performante echipe depasesc anual suma de 500 de milioane de dolari.
Campionatele de Formula 1 sunt foarte populare, ele fiind televizate in aproximativ 200 de tari. Totodata este cunoscut faptul ca Formula 1 reprezinta o competitie sportiva deosebit de periculoasa, soldata de-a lungul anilor cu accidente mortale in randul pilotilor, a oficialilor de traseu sau a spectatorilor.
Pentru a intelege cum se desfasoara un Mare Premiu de Formula 1, trebuie stiut ca o astfel de competitie este repartizata pe durata a trei zile. Vinerea si sambata dimineata au loc antrenamentele, iar sambata dupa-masa are loc sesiunea de calificari. Aceasta esta la randul ei repartitizata in trei etape, fiecare dintre acestea avand rolul de a departaja pilotii care obtin cei mai buni timpi, de cei mai putin performanti. In urma sesiunilor de calificari se stabileste grila de start din ziua de duminica, ziua cursei propriu-zise.
Distanta unei curse de Formula 1 este de aproximativ 305 km, singura exceptie facand-o circuitul de la Monte Carlo, cu o lungime de doar 261 de km.